اینترنت اشیاء و اهمیت آن در دنیای امروز-IOT چیست؟
امروزه، عبارت «اینترنت اشیاء» همهی دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات را فراگرفته است.
انرژی هوشمند، کشاورزی هوشمند، دامپروری هوشمند، خانه و ساختمان هوشمند، حملونقل هوشمند، سلامت هوشمند و به طور کلی شهر و محیطزیست هوشمند، اصطلاحاتی هستند که شمار بسیاری از سیاستمداران، مدیران، متخصصان و کسبوکارها را در سراسر جهان، شیفتهی ویژگیهای بیمانند این جلوهی نوپیدای فناوری کردهاند. امروز اینترنت اشیاء با راهکارهای هوشمند خود در همهی ابعاد زندگی بشر رخنه کرده و نویدبخشِ آیندهای بهرهور، دلپذیر و آسوده است.
شاید این روزها واژه IOT یا اینترنت اشیاء زیاد به گوشتان خورده باشد اما معنا و یا کاربرد آن را ندانید. نظریه اینترنت اشیا، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون بیان شده. اما تنها حدود چند سال است که به طور جدی در دنیای IT بر روی این مبحث کار می شود . نکته جالب اینجاست که بدانید در حال حاضر اکثر کسب و کارها در حال حرکت به سمت استفاده وسیع از این تکنولوژی هستند.
Internet of Things به اختصار IOT و یا همان اینترنت اشیاء چیز جدید و نا آشنایی نیست .چون اولین نمونه استفاده از این تکنولوژی؛ تولید و رونمایی از توستر متصل به اینترنت توسط یک کمپانی طی یک کنفرانس در سال ۱۹۸۹ بود.پیشرفت علم کامپیوتر و فناوری اطلاعات که موجب پیشرفت تکنولوژی میشوند, باعث شدهاند تا زندگی را برای انسان راحتتر و مسیرهای دشوار را هموارتر سازند.
مفهوم اینترنت اشیاء و اهمیت آن در دنیای امروز
اینترنت اشیاء یا IOT، سیستمی بههم پیوسته از تجهیزات رایانهای، ماشینهای مکانیکی و دیجیتال، اشیاء، حیوانات یا افرادی است که با شناسههای منحصربهفرد (UID) هویت یافتهاند. از قابلیت انتقال دادهها روی یک شبکه بدون نیاز به تعامل انسان-با-انسان یا انسان-با-رایانه برخوردار هستند.
یک شیء در اینترنت اشیاء میتواند انسانی باشد که یک دستگاه پایش قلب در بدنش نصب شده است.یا دامی با یک ترانسپوندر بیولوژیک. یا خودرویی که با حسگرهای تعبیهشده در آن، راننده را از فشار کم لاستیکها آگاه میکند. یا هر شیء طبیعی یا انسانساخت دیگر که میتواند با اختصاص یک آدرس IP دادهها را روی یک شبکه انتقال دهد.
امروزه، سازمانها در صنایع و کسبوکارهای گوناگون، بهشکلی فزاینده از قابلیتهای اینترنت اشیاء بهره میگیرند تا کارآمدتر و اثربخشتر عمل کنند.آنها با بهرهمندی از دستاوردهای اینترنت اشیاء، به درکی بهتر و شایستهتر از مشتریانشان دست مییابند. میتوانند خدماتی بهینهتر به مشتریان ارائه کنند.اینترنت اشیاء فرایند تصمیمسازی و تصمیمگیری را در سازمان بهبود میبخشد و ارزش کسبوکار را بهشکلی چشمگیر افزایش میدهد.
اینترنت اشیاء چگونه کار میکند؟
اکوسیستم IOT مجموعهای از دستگاههای هوشمندِ مبتنیبر وب است که با بهرهگیری از پردازندههای جاسازیشده، سنسورها و سختافزار ارتباطی، به گردآوری، ارسال و اقدام روی دادههای دریافتشده از محیط میپردازد.
دادههای گردآوریشده توسط حسگرها از طریق اتصال به یک درگاه IOT یا دستگاه لبه (Edge Device) برای تحلیل به فضای ابری ارسال میشود. یا اینکه بهصورت محلی تحلیل میشوند.گاهی اوقات، این دستگاهها با سایر دستگاههای مرتبط، ارتباط برقرار کرده و برپایهی اطلاعاتی که از یکدیگر میگیرند، عمل میکنند.
این دستگاهها بیشترِ کارها را بدون دخالت انسان انجام میدهند.البته افراد میتوانند با دستگاهها تعامل داشته باشند. برای نمونه، میتوانند آنها را تنظیم کنند؛ به آنها دستورالعمل بدهند یا به دادهها دسترسی پیدا کنند.باید توجه داشت که پروتکلهای اتصال، شبکه و ارتباطات که با این دستگاههای مبتنیبر وب بهکار میروند، عمدتاً به اپلیکیشنهای خاص IOT، بستگی دارند.
اینترنت اشیاء مزایای زیادی را برای سازمانها و کسبوکارها بههمراه دارد.
بهکمکِ IoT،سازمانها میتوانند:
بر فرایندهای کلی کسبوکار خود نظارت کنند؛
تجربهی مشتری را بهبود بخشند؛
در وقت و پول صرفهجویی کنند؛
بهرهوری کارکنان را افزایش دهند؛
مدلهای کسبوکار را ادغام و هماهنگ کنند؛
تصمیمهای کسبوکاری بهتری اتخاذ کنند؛
درآمد بیشتری کسب کنند.
اینترنت اشیاء، شرکتها را تشویق میکند تا رویکردهای خود را نسبت به کسبوکار، صنعت و بازارشان بازنگری کنند. با بهرهمندی از ابزارهایی مؤثر، راهبردهای کسبوکارشان را بهبود بخشند. برای مثال میتوانیم به دستیار صوتی الکسا و دستیار صوتی گوگل اشاره کنیم که با استفاده از این تکنولوژی کار میکنند. https://www.google.com/url